Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Παραίνεση.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Παραίνεση

Ακούστε αυτά εσείς που είστε παιδιά του φωτός και φυλάξτε τα· διότι η παραίνεση αυτή θα γίνει για σας πρόξενος της βασιλείας των ουρανών. Προσέξτε άγρυπνα σ’ αυτά τα λόγια, και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας (πρβλ. Ματθ. 11, 29). Γίνετε από αδύνατοι ισχυροί, ενισχυόμενοι από το φόβο του Θεού. Η προσευχή σας προς τον Θεό να είναι καθαρή. Αλλά και για μένα, παρακαλώ. Θα γίνετε κληρονόμοι της αιώνιας ζωής, αν δεν δείξετε αμέλεια γι’ αυτές τις παραινέσεις.

Να είναι το “ναι” σας ναι, και το “όχι” σας όχι (πρβλ. Ματθ. 5, 37)· το πρόσταγμα είναι ευαγγελικό. Ο θάνατος δε θα σας εξουσιάσει· διότι έχετε μεταβεί από το θάνατο στη ζωή (πρβλ. Ιω. 5, 24). Ο Ιησούς είναι η ζωή σας (πρβλ. Κολ. 3, 4), με την οποία αν συνδεθείτε, δε θα πεθάνετε· διότι είναι κύριος της ζωής και του θανάτου, και σ’ εκείνους που πλησιάζουν σ’ αυτόν δίνει ζωή. Συγχωρεί τα αμαρτήματα, εξαφανίζει τα ανομήματα εκείνων που τον επικαλούνται.

Θεραπεύει εκείνους που μετανοούν και αγιάζει εκείνους που επιστρέφουν σ’ αυτόν. Αναλογισθείτε λοιπόν τη δύναμη της μετάνοιας, και όσοι έχετε αμαρτήσει σπεύστε σ’ αυτήν. Διότι το είδος της αμαρτίας είναι ξένο για σας, φίλοι του Θεού· διότι δε θα εξουσιάσει η αμαρτία το νοητό σώμα σας, αν εσείς επιδιώξετε την αφθαρσία. Είστε ελεύθεροι από πειρασμό, αδελφοί, επειδή γλυτώσατε από την κακία, με το να πιστεύσετε στα λόγια του Θεού. Καταφρονήσατε τα γήινα πράγματα, με το να δεχθείτε τον σταυρό στο μέτωπό σας και με το να τον έχετε φοβερό θέαμα για τον Διάβολο. Με το να προτιμήσετε τη δικαιοσύνη και να φυλάξετε την αγνότητα βρίσκεσθε πια μέσα στον παράδεισο.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Γ΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1990.


Σχολιάστε

Σχολιάστε