Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Για κάποιες ερωτήσεις. 

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Για κάποιες ερωτήσεις

Γι’ αυτά που ρωτήσατε, θέλοντας να μάθετε, θα σας απαντήσω με συντομία· ότι χωρίς φόβο Θεού και χωρίς τέλεια υπομονή, είναι αδύνατο να κατορθωθεί κάτι και να πραγματοποιηθεί· διότι ο Απόστολος λέει· «Έχετε ανάγκη από υπομονή, ώστε κάνοντας το θέλημα του Θεού να καρπωθείτε την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του» (Εβρ. 10, 36)· και ο Κύριος διδάσκει, λέγοντας στους μαθητές του έτσι· «Με την υπομονή σας κερδίστε τις ψυχές σας» (Λουκ. 21, 19). και επίσης λέει· «Όποιος υπομείνει ως το τέλος, αυτός θα σωθεί» (Ματθ. 10, 22. 24, 13. Μαρκ. 13, 13).

Διότι δεν είπε «όποιος υπομείνει ως αυτό ή ως εκείνο τον καιρό, αυτός θα σωθεί», αλλά είπε «όποιος υπομείνει ως το τέλος, αυτός θα σωθεί». Διότι δε γίνεται γνωστό το τέλος από την αρχή, αλλά στο τέλος βρίσκεται ο καρπός. Συνδέστε λοιπόν την αρχή με το τέλος, για να βρείτε τη νίκη στο τέλος, και να καρπωθείτε την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του Θεού. Ας φυλάξουμε και τον αγιασμό μας· διότι αυτό θα ζητηθεί ιδιαίτερα από όσους επιδιώκουν τον μοναχικό βίο.

Ας μην είμαστε κενόδοξοι, για να μην πει ο Κύριος και σ’ εμάς· «Όλα τους τα έργα τα πράττουν, για να κάνουν εντύπωση στους ανθρώπους· διότι πλαταίνουν τα φυλαχτά τους και μεγαλώνουν τις άκρες από τα ιμάτια τους· αγαπούν μάλιστα τις πρώτες θέσεις στις συναγωγές και τις τιμητικές προσφωνήσεις στις αγορές, και να τους ονομάζουν οι άνθρωποι Δάσκαλε» (Ματθ. 23, 5-7). Ας είμαστε λοιπόν ταπεινοί στο λόγο, στο έργο, στη συμπεριφορά, για να βρούμε χάρη από τον Κύριο· διότι ευαρεστείται ο Κύριος στην ταπείνωση.

Ξέρω κάποιον αδελφό εν Κυρίω· και αυτός ησύχαζε σε κάποιο τόπο, κάνοντας μεγάλη υπακοή και συνέβη σ’ εκείνο τον τόπο να ενοχληθεί κάποιος αδελφός από πολύ φοβερό δαίμονα· και αυτός άρχισε να φωνάζει εκείνο τον αδελφό με το όνομα του, και να κραυγάζει, και να λέει. Και τον φύλαγαν οι νεότεροι στη σύναξη· εκείνος όμως, για τον οποίο κραύγασε το δαιμόνιο, ησύχαζε στο κελλί του. Όταν λοιπόν είδε ο ηγούμενος τη μεγάλη έξαψη του δαίμονα, έστειλε και φώναξε εκείνο τον αδελφό, για να συμπαρασταθεί τον πάσχοντα· και όταν έφθασε, βρίσκει τον πάσχοντα να έχει λίγο ηρεμήσει.

Αλλά ενώ συζητούσε μαζί του, ξαφνικά κυριεύθηκε αυτός από τον ακάθαρτο δαίμονα και άρχισε να κραυγάζει και να του λέει· «Εσύ πάλι ήρθες εδώ με κακές διαθέσεις, βαδίζοντας αυτό τον κακό δρόμο· είναι ολέθριες οι συναντήσεις σου κακά θα πεις, κακά θα ακούσεις· και στην αρχή εσύ με έβγαλες και με έδεσες με την ταπείνωση σου». Και επίσης είπε σ’ αυτόν ο δαίμονας· «Μην υπερηφανεύεσαι, καλέ μου, μην υπερηφανεύεσαι· διότι θα δοκίμαζες και συ την επίσκεψή μου, αν δεν προστατευόσουν χάρη στην ταπείνωση σου· διότι η ταπείνωση είναι που και τώρα με βασανίζει και με πολεμά».

Και αν λοιπόν και οι ίδιοι οι δαίμονες ομολογούν, και χωρίς να το θέλουν; ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στην ταπείνωση, αλλά την φοβούνται και την τρέμουν, γιατί εμείς καταφρονούμε μια τέτοια αξία; Και μάλιστα αυτή ακτινοβολεί πνευματικό φως, ώστε να μην μπορούν να την βαστάξουν οι υπερήφανοι δαίμονες. Επειδή ο Κύριος είπε· «Διδαχθείτε από μένα ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας» (Ματθ. 11, 29)· εμείς ας πούμε σ’ αυτόν· «Σ’ εσένα χρωστούμε ευγνωμοσύνη, Κύριε, στον Βασιλιά όλων και Θεό, διότι έγινες για μας δρόμος σωτηρίας. Εσύ, Κύριε, δένεις και τους δαίμονες, και γλυτώνεις από κάθε κακό όσους ελπίζουν σ’ εσένα».

Και για μένα μην παύετε να προσεύχεσθε, για να βρω έλεος από τον Κύριο, όταν με κυριεύσει εκείνη η δύσκολη ώρα και ο πνιγμός του θανάτου· και ας μην ντροπιασθώ, όταν θα αποκαλύπτει ο Κύριος όσα είναι κρυμμένα στο σκοτάδι και θα φανερώνει τις σκέψεις των καρδιών μας (πρβλ. Α΄ Κορ. 4, 5). Αλίμονο σ’ εκείνον που θα αισθάνεται ντροπή την ώρα εκείνη· αλλά ο δεσπότης Θεός και παντοκράτορας, που εξετάζει κάθε λόγο, θα σπλαχνισθεί και σας και μας, σύμφωνα με την πολλή ευσπλαχνία του· και θα γράψει στη βασιλεία των ουρανών το όνομα του καθενός από μας· διότι σ’ αυτόν ανήκει η δόξα, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Γ΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1990.


Σχολιάστε

Σχολιάστε