Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Στο ρητό· πρόσεχε τον εαυτό σου. Δώδεκα κεφάλαια –Κεφάλαιο δωδέκατο.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Στο ρητό· πρόσεχε τον εαυτό σου (Δευτ. 4, 9. 15, 9). Δώδεκα κεφάλαια

Κεφάλαιο δωδέκατο

Να μένεις, αγαπητέ, σταθερός στο κάλεσμα που σου έγινε από τον Θεό (Α΄ Κορ. 7, 20). Δώσε δόξα στον Θεό, διότι σε αξίωσε να συναριθμηθείς μαζί με τα πρόβατα της ποίμνης του, ώστε να τραφείς με τη νομή των προβάτων του. Κάνε λοιπόν υπομονή ως το τέλος, για να σωθεί η ψυχή σου. Διότι είναι γραμμένο «Με την υπομονή σας, θα κερδίσετε τις ψυχές σας» (Λουκ. 21, 19).

Να είσαι άνθρωπος που διδάσκεσαι από κάθε συναναστροφή σου. Άκου τον Σολομώντα που λέει «Παιδί μου, αν είσαι σοφός, θα δώσεις χαρά και στη δική μου καρδιά» (Παροιμ. 23, 15). Μη γίνεσαι απότομος στα λόγια σου, ούτε να αποκρίνεσαι σκληρά στον αδελφό σου, αλλά η φωνή σου να έχει γνώρισμα της όλη την ταπεινοφροσύνη και το φόβο του Θεού. Μήπως λοιπόν αγοράζουμε με χρήματα τον καλό λόγο; Με τίποτε δεν τον αγοράζουμε, αλλά είναι στη θέληση μας, διότι και τους δύο δρόμους μας τους παραχώρησε ο Κύριος, για να φανερωθεί η διάθεση του καθενός.

Έτσι λοιπόν να αποκρινόμαστε εμείς ο ένας στον άλλο, εκλεκτοί του Θεού, όπως αποκρίνεται ένας πιστός δούλος την ώρα που μιλάει με τον αφέντη του. Διότι είναι αψευδής ο Κύριος που είπε· «Καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, και αυτός που ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί» (Λουκ. 14, 11).

Και τα λόγια που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, ας μην είναι για κοσμικά πράγματα, αλλά για την ωφέλεια της ψυχής, για την οικοδομή που πρέπει να προσφέρει ο ένας στον άλλο, για τα πνευματικά κατορθώματα, για κάθε καλό έργο· ώστε, όπως είναι γραμμένο, «να ωφελήσει ο λόγος εκείνους που θα τον ακούσουν· και, μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιο του Θεού, με το οποίο σφραγισθήκατε για την ημέρα της απολυτρώσεως» (Εφεσ. 4, 29-30). Διότι σ’ αυτόν αρμόζει η δόξα, στους αιώνες. Αμήν.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Β΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1989.


Σχολιάστε

Σχολιάστε