Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Στο ρητό· πρόσεχε τον εαυτό σου. Δώδεκα κεφάλαια –Κεφάλαιο ενδέκατο.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Στο ρητό· πρόσεχε τον εαυτό σου (Δευτ. 4, 9. 15, 9). Δώδεκα κεφάλαια

Κεφάλαιο ενδέκατο

Ας μην αδιαφορούμε, αδελφοί, να υπηρετούμε για χάρη του Κυρίου ο ένας τον άλλο. Διότι πολλοί, επειδή ερωτεύθηκαν μια νέα, προτίμησαν να γίνουν δούλοι, για χάρη της νέας που πόθησαν. Εμείς λοιπόν, τι σπουδαίο κάνουμε, αν υπηρετούμε ο ένας τον άλλο, για χάρη του Κυρίου; Ας μην είμαστε απρόσεκτοι, αγαπητοί, τον καιρό που καθόμαστε στο κελλί μας, φέρνοντας στη μνήμη μας ότι οι άγιοι Μάρτυρες ήταν κλεισμένοι σε σιδερένια δεσμά και υπέφεραν πολλά βάσανα.

Λοιπόν, ας μην αποφύγουμε τη στενότητα του κελλιού· ας μην αποκάνουμε, όταν εργαζόμαστε, φέρνοντας στη μνήμη μας ότι πολλοί από τους Αγίους στέλνονταν σε καταναγκαστικές εργασίες για χάρη του Κυρίου. Άραγε, αν ήμασταν εμείς στα χρόνια εκείνα, θα προδίδαμε τη ζωή μας εξαιτίας των βασανισμών; Άραγε θα απαρνούμασταν την πίστη μας εξαιτίας των εξαναγκασμών;

Ας φέρουμε στη μνήμη μας, αδελφοί αγαπημένοι από τον Κύριο, τις ευεργεσίες του Κυρίου του Θεού μας, που μας έπλασε και μας μεγάλωσε, που μας τρέφει και μας προστατεύει από όλα, που βγάζει τους ανέμους από τις αποθήκες του για να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, που ανυψώνει τα σύννεφα από τους μακρινούς ορίζοντες (Ψαλ. 134, 7) για να μας υπηρετήσουν, που πληθύνει τα πτηνά, τα ζώα και τα υδρόβια για να υπηρετήσουν το ανθρώπινο γένος, που δημιούργησε τον ήλιο για να φωτίζει τη μέρα, και τη σελήνη και τα άστρα για να φωτίζουν τη νύχτα (Ψαλ. 135, 8-9) και να υπηρετούν το γένος μας, και που μας έσωσε με το μυστήριο του τιμίου σταυρού του.

Ας τον υπηρετήσουμε με πολύ φόβο και τρόμο, και με καλή ελπίδα, διότι σ’ αυτή τη ζωή είμαστε ξένοι και περαστικοί, σύμφωνα με το λόγο του Ψαλμωδού· «Ξένος και περαστικός είμαι στη γη, όπως όλοι οι πατέρες μου» (Ψαλ. 38, 13).

Σας παρακαλώ εγώ ο ελάχιστος, ο τιποτένιος, ο χρεώστης των μυρίων ταλάντων (πρβλ. Ματθ. 18, 24), ο αμαρτωλότερος από κάθε αμαρτωλό, να ανεχθείτε αυτή την καλή συμβουλή μου. Φυλάξτε τους εαυτούς σας ακατηγόρητους σε κάθε τι, για να μη δοκιμάσετε καμιά ντροπή.

Αν όμως συμβεί να βρει κάποιος τον εαυτό του ένοχο σε κάποιο ζήτημα, στο εξής ας φυλάξει τον εαυτό του ακατηγόρητο, για να μην έχει να πει κάτι κακό για μας ο αντίπαλος μας Διάβολος, ο μισάνθρωπος, ο πρόξενος της καταστροφής, ο εχθρικός, ο εχθρός της δικαιοσύνης, αυτός που χαίρεται με τις δυστυχίες μας, που είναι αδύνατος να κάνει κακό σ’ αυτούς που υπηρετούν τον Κύριο αληθινά, που εξευτελίζεται από αυτούς που αγαπούν τον Κύριο αληθινά, που ποδοπατιέται περιφρονητικά από αυτούς που κάνουν το θέλημα του Κυρίου με καθαρή καρδιά. Διότι στον Θεό μας ανήκει η δόξα και η μεγαλοσύνη, σε όλους τους αιώνες. Αμήν.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Β΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1989


Σχολιάστε

Σχολιάστε