Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Για την αρετή, δέκα κεφάλαια – Κεφάλαιο ένατο.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Για την αρετή, δέκα κεφάλαια

Κεφάλαιο ένατο

Μοναχέ ταπεινέ, πρόσεξε το μοναχικό σχήμα που φορείς και δες πόση διαφορά υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτό και στο κοσμικό σχήμα. Προσήλωσε το νου σου και εξέτασε, τι άραγε σημαίνει αυτό. Ότι δηλαδή φανερώνει την απάρνηση των κοσμικών συνηθειών και πραγμάτων και υπενθυμίζει την πνευματική εργασία.

Μη λοιπόν αδιαφορείς για την αρετή, αλλά με όλη τη δύναμή σου φρόντισε για τον αγιασμό σου, επειδή γι’ αυτό το λόγο βγήκες έξω από τον κόσμο. Απόκτησε λοιπόν την αγνότητα, για να κατοικήσει μέσα σου το Άγιο Πνεύμα. Άκου, αγαπητέ, την καλή συμβουλή που λέγεται εν Κυρίω, και μην την καταφρονείς, για να βρεις ανάπαυση μέσα σου. Μη δώσεις προσοχή στις ακάθαρτες επιθυμίες και στις ανώφελες κολακείες· κανείς να μη σε ξεγελάσει με μάταια λόγια, και μη ζηλέψεις τα κακά, ούτε να προσέξεις σε ξένα παραπτώματα.

Να κρατάς τον εαυτό σου αγνό (Α΄ Τιμ. 5, 22), και αν άρχισε να ανάβει μέσα σου η φλόγα της αμαρτίας, σβήσε την εντελώς με τα δάκρυα· διότι ο Κύριος σώζει όσους επιστρέφουν σ’ αυτόν. Αυτά λοιπόν ζήτησε τα για τον εαυτό σου από τον Κύριο, διότι ο Κύριος αγαπά αυτούς που με αγιότητα δουλεύουν σ’ αυτόν. Η αγνότητα, που συνοδεύεται από ορθό λογισμό, είναι πολύτιμο απόκτημα. Αν αγαπήσεις αυτή την αγνότητα, θα δοξασθείς από τον Κύριο και θα ευοδωθείς σε όλα.

Καθώς ακούς αυτά, πρόσεχε μήπως ο Διάβολος σου κλείσει τα μάτια της διανοίας με μάταιους λογισμούς· εκείνος βέβαια δε σε βοηθά, όταν σύρεσαι από τους πονηρούς δαίμονες, επειδή ούτε τον εαυτό του μπορεί να βοηθήσει. Για κείνον πραγματικά και για τους αγγέλους του έχει ετοιμασθεί η γέεννα του πυρός (Ματθ. 25, 41). ενώ για σένα έχει ευπρεπισθεί η χαρά του παραδείσου, αν απομακρύνεις τον εαυτό σου από τα έργα του. Ο Διάβολος χαίρεται, όταν εσύ ζεις με απρέπεια· λυπάται όμως, όταν εσύ προοδεύεις σε καλές πράξεις.

Μη λοιπόν καταφρονήσεις την αρετή που έχω αναφέρει, διότι στην εργασία της λίγο θα κοπιάσεις· αλλά να έχεις θάρρος, διότι γρήγορα θα φας από τους καρπούς της. Αν όμως παραβλέψεις τις ωφέλιμες συμβουλές, στο τέλος θα το μετανοιώσεις, όταν θα φθαρούν οι σάρκες του σώματος σου, και θα πεις· «Πώς μίσησα την παιδαγωγία και η καρδιά μου απέφυγε τους δίκαιους ελέγχους; Και πως δεν άκουγα τη φωνή εκείνου που με παιδαγωγούσε και με δίδασκε, ούτε πλησίαζα το αυτί μου στις διδασκαλίες: Λίγο έλειψε να φθάσω σε κάθε κακό, μπροστά στα μάτια του συναθροισμένου λαού και της συναγωγής» (Παροιμ. 5, 11-14).

Λοιπόν ας μην αμελήσουμε για τη σωτηρία μας, αγαπητέ, ούτε να ζηλέψουμε αυτούς που ζουν με ασωτία και υπερηφάνεια και χωρίς φόβο Θεού· διότι η ντροπή και η προσβολή πρόκειται να σκεπάσουν εκείνους που μισούν τον Κύριο. Οι μέρες της ζωής μας τρέχουν, και το τέλος μας πλησιάζει· ας κλάψουμε ενώπιον του Κυρίου του Θεού μας, προτού να κλειστούμε στο εξώτερο σκοτάδι. Πώς θα ζητούμε αυτές τις μέρες με πολλά δάκρυα, αν τις περάσουμε μέσα σε κακές πράξεις και δεν ωφεληθούμε καθόλου;

Ιδού, τώρα είναι ο κατάλληλος και ευπρόσδεκτος καιρός, ιδού, τώρα είναι η ημέρα της σωτηρίας (Β΄ Κορ. 6, 2). Μακάριοι είναι οι προσεκτικοί, διότι αυτοί θα στεφανωθούν με αγαλλίαση. Μακάριοι είναι όσοι τώρα κλαίνε, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν (Ματθ. 5, 4. Λουκ. 6, 21) μαζί με τους εκλεκτούς του Θεού. Μακάριοι είναι όσοι κοπιάζουν εν Κυρίω, διότι αυτούς αναμένει η απόλαυση του παραδείσου.

Αυτή την απόλαυση μακάρι να επιτύχουμε όλοι εμείς, με τις πρεσβείες όλων αυτών που ευαρέστησαν τον Κύριο μας Ιησού Χριστό στον οποίο ανήκει η δόξα, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Β΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1989


Σχολιάστε

Σχολιάστε