Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Γι’ αυτά που έχει η ζωή.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Γι’ αυτά που έχει η ζωή

Ας σκεφθούμε, αδελφοί, ότι καθόλου δε θα μας ωφελήσουν τα πέρατα του κόσμου, κατά τη μέρα της απολογίας μας· και γι’ αυτό ας μη χάσουμε για τα τιποτένια και φθαρτά πράγματα εκείνη τη μακάρια τρυφή του παραδείσου και τα αγαθά που ποτέ δεν παρέρχονται, τα οποία δεν μπορεί να περιγράψει ανθρώπινο στόμα, και τα οποία επιθυμούν να κατανοήσουν οι Άγγελοι (Α΄ Πετρ. 1, 12).

Τι ωφελεί, αν ο άνθρωπος κερδίσει όλο τον κόσμο, από την ανατολή ως τη δύση και από το βορρά ως το νότο, και όλα όσα μπορεί χρήματα, κτήματα, απολαύσεις, αλλά χάσει την ψυχή του; (πρβλ. Ματθ. 16, 26). Μήπως μπορούν εκείνα να απολογηθούν εκεί για την υπεράσπιση του; Γι’ αυτό έλεγε ο σοφός Σολομών «Ματαιότης ματαιοτήτων, όλα είναι ματαιότητα» (Εκκλ. 1, 2). Και τι έχει άλλωστε αυτή η ψυχοφθόρα και μάταια ζωή; Διότι όλη η προθυμία και οι αγώνες και οι ιδρώτες γι’ αυτήν γίνονται, και ο νους των ανθρώπων σ’ αυτήν έχει δεθεί.

Για τα μέλλοντα αγαθά δε γίνεται κανένας λόγος και καμιά προθυμία. Για τα πρόσκαιρα όμως και για τα φθαρτά, και προθυμία και τρεχάματα και μάχες και έχθρες και επιθέσεις. Πολλές φορές μάλιστα και αίματα χύνονται για ένα τιποτένιο πράγμα, που ύστερα από λίγο θα το εγκαταλείψει κανείς· βγαίνει από τη ζωή αυτή γυμνός και αξιολύπητος, χωρίς ούτε τα εδώ να κερδίσει, ούτε τα αιώνια αγαθά να επιτύχει.

Ω το μάταιο τρέξιμο! Ω την ψυχοφθόρα αυτή ζωή! Πώς χλευάζει τον άνθρωπο! Σκέψου λοιπόν, άνθρωπε, τι έχει η ζωή. Έχει δυσωδία, θλίψη, κόπο, οδύνη, ασταμάτητο τρέξιμο, αδικία, πλεονεξία, ψευτιά, κλεψιές, μαγείες, βασκανίες, αιχμαλωσίες, ναυάγια, χηρείες, ορφάνιες, στειρότητες, λοιδορίες, συκοφαντίες, προσβολές, απώλειες, αρπαγές, στεναγμούς, πολέμους, μίσος, φθόνο, φόνους και γηρατειά και αρρώστιες και αμαρτία και θάνατο.

Άκουσες τι έχει η παρούσα ζωή; Γι’ αυτό να μην ποθήσεις πια αυτή την πλανερή, τη δόλια και απατηλή, αυτήν που πολλούς χλευάζει, αυτήν που πολλούς τύφλωσε.

Ω το δολερό σχέδιο του Πονηρού και άρχοντα του κόσμου! Πώς έκανε να αναπαυθούν όλοι στα πρόσκαιρα και φθαρτά, και προξένησε λήθη για τα αιώνια αγαθά! Διότι δεν υπάρχει άνθρωπος με σύνεση.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Δ΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1992


Σχολιάστε

Σχολιάστε