Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Για την κατόρθωση της αρετής.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Για την κατόρθωση της αρετής

Όλοι οι τρόποι και όλα τα μέλη χρειάζονται στον Χριστιανό για την κατόρθωση των αρετών. Για να υπάρχει σ’ αυτόν αγώνας και προθυμία, πρέπει να μην υστερεί σε τίποτε, όπως συμβαίνει στο αλέτρι· αν δεν κρατά την ισιάδα, το όργωμα παρουσιάζεται στραβό.

Έτσι στον Χριστιανό χρειάζονται όλα, για να αγωνισθεί σε όλα, κάνοντας καλά έργα ή όπως κάποιος που έχει να βαδίσει τριάντα μίλια, για να μπει σε κάποια πόλη· αν αυτός χαλαρώσει και αμελήσει, μένει έξω· έτσι, αν κάποιος υστερήσει στις αρετές της ευσέβειας, καταδικάζεται ως αμελής.

Λοιπόν, πρέπει να φροντίζει κανείς για όλα τα καλά έργα, ώστε να αναπαυθεί το Άγιο Πνεύμα στους καλούς καρπούς και να τον συμπεριλάβει στη βασιλεία των ουρανών. Είναι αληθινά εγκρατής κάποιος, όχι μόνο όταν φυλάξει το σώμα του από την πορνεία, αλλά όταν φυλάξει κάθε μέλος του σώματος του, για παράδειγμα όταν τα μάτια και η γλώσσα εγκρατεύονται στο έργο τους, και στον εσωτερικό άνθρωπο οι λογισμοί της ψυχής δε συνδυάζονται με τις σκέψεις της κακίας.

Όπως στα φαρμακερά θηρία υπάρχει μεγάλη διαφορά, για παράδειγμα, ασπίδα, σκορπιός, δράκοντας, έχουν όμως ίδιο θανατηφόρο δηλητήριο για τα σώματα που θα αγγίξουν· έτσι και η διαφορά των ανθρώπων στην πονηρία είναι μεγάλη, κάνοντας με τον καθένα ιδιαίτερη πονηρή εργασία και χύνοντας σαν δηλητήριο στην ψυχή που συμμετέχει και συνδυάζεται με τις υπαγορεύσεις της αμαρτίας· για παράδειγμα, ή κενοδοξία, ή οργή, ή πονηρία, ή απάτη, ή μισαδελφία, ή φιλαργυρία, ή πορνεία· το ίδιο πηγαίνει κάποιος στην απώλεια ή με της γαστριμαργίας ή με της πορνείας το δηλητήριο.

Έτσι και τα μάτια που βλέπουν όλα με καθαρότητα και όπως είναι, βλέπουν με αληθινό κριτήριο, και το γερό στομάχι μπορεί να δεχθεί όλες τις τροφές με ευχαρίστηση· έτσι και η καθαρή ψυχή τα βλέπει όλα άμεμπτα και με καθαρότητα· η θολωμένη όμως ψυχή, που συνδυάζεται με τα πονηρά, ούτε τα καλά μπορεί να τα δει ως καλά, καθώς σκοντάφτει σε όλα, με το να έχει τα μάτια της στο σκοτάδι της αμαρτίας.

Υπάρχει προσευχή και νηστεία και ελεημοσύνη, που είναι σιχαμερές ενώπιον του Θεού, διότι αυτές γίνονται ενώπιον του Θεού με ακάθαρτο τρόπο.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Ε΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1994.


Σχολιάστε

Σχολιάστε