Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Λόγος επτασύλλαβος.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Λόγος επτασύλλαβος

Επειδή λοιπόν ξέρουμε, αδελφοί, την αδυναμία του Εχθρού, ας προσέχουμε τους εαυτούς μας, μιμούμενοι με ζήλο τους πατέρες. Αν βαδίσουμε το δρόμο που βάδισαν αυτοί, θα βρούμε σ’ αυτό το δρόμο τον Κύριο Ιησού να είναι οδηγός και βοηθός μας. Όταν ο Εχθρός δει τον Χριστό, το φως το αληθινό (Ιω. 1, 9), να είναι μαζί μας, δεν τολμά διόλου να μας ατενίσει. Διότι το φως που υπάρχει σ’ εμάς τυφλώνει τα μάτια του.

Όπως είπα και πιο πριν, φιλόχριστοι αδελφοί, ας σπεύσουμε να καθαρίσουμε τις καρδιές μας, για να ελκύσουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος ώστε να μας βοηθήσει, και τότε δεν έχει πια ο Πονηρός δύναμη εναντίον μας. Δίνουμε μάλιστα δύναμη σ’ αυτόν εμείς οι ανόητοι, όταν απομακρυνόμαστε από τον Θεό με την παράβαση των αγίων εντολών του. Και όταν μας βρει ο Εχθρός απογυμνωμένους από την θεία χάρη, μας οδηγεί ο ίδιος στο δικό του δρόμο.

Σάς παρακαλώ λοιπόν και σας ικετεύω πάντοτε· ας αποφύγουμε τον Πονηρό· ας απομακρυνθούμε απ’ αυτόν· ας λύσουμε και τις αλυσίδες με τις οποίες μας έδεσε με τη θέληση μας. Ας καταφύγουμε στον Χριστό, σηκώνοντας τον ωφέλιμο και ελαφρύ ζυγό (Ματθ. 11, 30) της ευσπλαχνίας του, ώστε βαδίζοντας στον καλό δρόμο των εντολών του Χριστού να φθάσουμε στην πόλη που ετοίμασε ο Θεός (Εβρ. 11, 16) για κείνους που τον αγαπούν.

Σ’ αυτόν πρέπει η τιμή και η μεγαλοπρέπεια, στον Πατέρα και στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Β΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1989.


Σχολιάστε

Σχολιάστε