Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Για το φθόνο και τη ζηλοτυπία.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Για το φθόνο και τη ζηλοτυπία

Εκείνος όμως που καταπληγώνει τον εαυτό του με αυτά τα πάθη είναι ταλαίπωρος, διότι είναι συμμέτοχος του διαβόλου, δια μέσου του οποίου μπήκε στον κόσμο ο θάνατος. Εκείνος δηλαδή που έχει το φθόνο και τη ζηλοτυπία είναι αντίθετος προς όλους, διότι δε θέλει να προτιμούν άλλον περισσότερο από τον εαυτό του.

Αυτούς που έχουν καλή φήμη τους μειώνει, και σ’ αυτούς που βαδίζουν καλά, βάζει σκάνδαλα. Αυτούς που ζουν με ορθό τρόπο τους κατηγορεί, και τον ευλαβή τον αποστρέφεται. Εκείνον που νηστεύει τον ονομάζει κενόδοξο, και τον πρόθυμο στην ψαλμωδία τον ονομάζει επιδεικτικό. Τον εύκολο στην εξυπηρέτηση τον ονομάζει λαίμαργο, και αυτόν που δείχνει ενδιαφέρον στις εργασίες τον ονομάζει φιλόδοξο. Τον ακούραστο στη μελέτη των Γραφών τον ονομάζει αργό, και τον άξιο στις αποστολές τον ονομάζει κοιλιόδουλο.

Ποτέ δε χαίρεται ο φθονερός για την προκοπή του άλλου. Αν δει κάποιον να ζει με αμέλεια, δεν τον αφυπνίζει, αλλά αντίθετα τον σπρώχνει περισσότερο στο κακό. Όταν δει κάποιον να κοιμάται, τον καιρό της προσευχής, δεν τον ξυπνά, αλλά αντίθετα του προσφέρει και ησυχία. Αν δει κάποιον αδελφό να βρίσκει ανάπαυση, τον κατηγορεί. Αν δει κάποιον να πέφτει σε παράπτωμα, τον δυσφημίζει, με κάθε ευκαιρία.

Ω, μακριά από τον φθονερό! Διότι πάντοτε η καρδιά του ασθενεί μέσα στις λύπες, και το σώμα του φθείρεται μέσα στη χλωμάδα, και η δύναμη του λιγοστεύει, και προς όλους είναι δυσάρεστος, και είναι εχθρός όλων· και σε όλους υποκρίνεται και κατασκευάζει απάτες και προσωποληπτεί. Σήμερα συμφωνεί μ’ αυτόν και αύριο με τον άλλον, και προσαρμόζεται με όλους, και συμμορφώνεται προς τη θέληση του καθενός, και ύστερα από λίγο κατηγορεί όλους. Και δυσφημίζει αυτόν σ’ εκείνον, και βάζει να τσακωθεί ο ένας με τον άλλο.

Λοιπόν είναι φοβερό δηλητήριο ο φθόνος και η ζηλοτυπία, διότι απ’ αυτά γεννιώνται η κατάκριση και το μίσος και οι φόνο. Φεύγετε, λοιπόν, μακριά από το φθόνο, σεις οι στρατιώτες της ουράνιας πολιτείας. Διώξτε μακριά από σας τη ζηλοτυπία και το φθόνο, για να μην καταδικασθείτε μαζί με τον Διάβολο.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Α΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1988.


Σχολιάστε

Σχολιάστε