Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Για τη λοιδορία και τους λοίδορους.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Για τη λοιδορία και τους λοίδορους

Όποιος ευχαριστείται με την κακολογία των άλλων, αυτός φαίνεται ότι έχει κυριευθεί απ’ αυτά για τα οποία κακολογεί τους άλλους. Διότι αυτός που κακολογεί τον άλλο, κατακρίνει τον εαυτό του· είναι δηλαδή άνθρωπος σαρκικός, καθώς περιπλέκεται μέσα στα δίχτυα του κοσμικού τρόπου ζωής. Ο λοίδορος έχει όλα τούτα: και κατάκριση και μίσος και ψιθυρισμό. Ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν χαρακτηρίζεται αδελφοκτόνος και άσπλαχνος και ανελεήμων.

Εκείνος όμως που έχει το φόβο του Θεού πάντοτε μαζί του, και την καρδιά του καθαρή, δε χαίρεται με τις κακολογίες των άλλων, δεν ευχαριστείται στα ξένα μυστικά, δεν ησυχάζει στις αμαρτίες των άλλων.

Είναι λοιπόν αληθινά αξιοθρήνητος και αξιολύπητος εκείνος που συνήθισε τον εαυτό του στις κακολογίες. Και τι είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό το μισητό πάθος! Γι’ αυτό και ο άγιος Απόστολος απαγορεύοντας τα άτοπα έργα περιλαμβάνει και τον λοίδορο· «ούτε οι λοίδοροι, ούτε οι άρπαγες θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού» [οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι] (Α΄ Κορ. 6, 10).


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Α΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1988.


Σχολιάστε

Σχολιάστε