Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Για τον φόβο του Θεού.

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Για τον φόβο του Θεού

Είναι μακάριος ο άνθρωπος εκείνος που έχει μέσα του τον φόβο του Θεού, διότι ο τέτοιος άνθρωπος έχει μακαριστεί ολοφάνερα και από το Άγιο Πνεύμα· «Μακάριος ο άνθρωπος που φοβάται τον Κύριο», [Μακάριος ἀνὴρ ὁ φοβούμενος τὸν Κύριο] (Ψαλμ. 111, 1). Πραγματικά λοιπόν, πραγματικά, ο φοβούμενος τον Κύριο είναι ανεπηρέαστος από κάθε πανουργία του Εχθρού, και ξεφεύγει από κάθε ενέδρα του.

Εκείνος που έχει φόβο Θεού νικά εύκολα τα σχέδια του ύπουλου Εχθρού, επειδή από τίποτε δεν αιχμαλωτίζεται. Διότι χάρη στον φόβο του Θεού δε δέχεται την ηδονή της σαρκός. Ο φοβούμενος τον Θεό δε στρέφει την προσοχή του εδώ και εκεί· διότι περιμένει τον Κύριο του, μη πως έρθει ξαφνικά (Ματθ. 24, 51. Μαρκ. 13, 36. Λουκ. 12, 46) και τον βρει να είναι αργός και τον τιμωρήσει αυστηρά.

Αυτός που έχει φόβο Θεού δεν αδιαφορεί, διότι προσέχει πάντοτε. Ο φοβούμενος τον Θεό δεν εγκαταλείπει τον εαυτό του σε υπερβολικό ύπνο, διότι αγρυπνά και περιμένει την παρουσία του Κυρίου του. Ο φοβούμενος τον Θεό δεν αδιαφορεί, για να μην παροργίσει τον Κύριό του. Ο φοβούμενος τον Θεό δε μένει αργός, διότι πάντοτε φροντίζει για την περιουσία του Κυρίου του, για να μην κατακριθεί.

Ο φοβούμενος τον Θεό πάντοτε ενδιαφέρεται να πράξει αυτά που είναι ευάρεστα στον Κύριο του, και τα ετοιμάζει αυτά, για να τον επαινέσει πολύ ο Κύριος του, όταν έρθει (Ματθ. 25, 21. Λουκ. 19, 17). Λοιπόν ο φόβος του Κυρίου γίνεται αιτία πολλών αγαθών σ ̓ εκείνους που τον έχουν αποκτήσει.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Α΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1988.


Σχολιάστε

Σχολιάστε