Αββάς Αμμωνάς. Λόγος Α΄: Γι’ αυτούς που θέλουν να ζήσουν ησυχαστικά.

Μπορείτε να διαβάσετε και το υπόλοιπο βιβλίο εδώ: Αββάς Αμμωνάς. Διηγήσεις – Επιστολές – Διδασκαλίες.


V. ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ABBA ΑΜΜΩΝΑ

ΛΟΓΟΣ Α ́
ΓΙ’ ΑΥ̓ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΑ

Η επιθυμία να εξετάζει κανείς με περιέργεια την Αγία Γραφή γεννά την εχθρότητα και τη φιλονικία, ενώ το να κλαίει για τις αμαρτίες του φέρνει την ειρήνη. Είναι αμαρτία για τον μοναχό που κάθεται στο κελί του, να εξετάζει με περιέργεια την Αγία Γραφή, αφήνοντας τις αμαρτίες του.

Όποιος, πριν αποκτήσει εξουσία πάνω στον εαυτό του, απασχολεί τη σκέψη του με το πως ήταν γραμμένα τα χωρία της Γραφής, έτσι ή αλλιώς, αυτός έχει περιέργεια στην καρδιά και μεγάλη, πάρα πολύ μεγάλη ψυχική αιχμαλωσία (στο πάθος αυτό).

Όποιος απεναντίας, φυλάγεται από τέτοια αιχμαλωσία, αγαπά να ταπεινώνεται μπροστά στον Θεό.

Όποιος ζητάει ομοίωμα του Θεού, βλασφημεί τον Θεό. Όποιος, όμως, ζητάει να τον τιμήσει, αγαπά την αγνεία με φόβο Θεού.

Όποιος σέβεται τις εντολές του Θεού και τις τηρεί σαν οφειλέτης, αυτός γνώρισε τον Θεό.

Μη ζητήσεις τα μεγάλα χαρίσματα του Θεού, όσο ακόμα προσεύχεσαι σ’ αυτόν να σε βοηθήσει, να έρθει, δηλαδή, και να σε σώσει από την αμαρτία. Γιατί τα χαρίσματα του Θεού έρχονται από μόνα τους, όταν ο τόπος της ψυχής γίνει αγνός και καθαρός.

Όποιος στηρίζεται στη δική του γνώση και επιμένει στο θέλημα του, αποκτά την έχθρα και δεν μπορεί να ξεφύγει από το πονηρό πνεύμα που φέρνει στην καρδιά τη λύπη.

Όποιος διαβάζει τις εντολές της Αγίας Γραφής και τις εφαρμόζει σύμφωνα με τη γνώση του, επιμένοντας μάλιστα σ’ αυτήν και λέγοντας. “Έτσι είναι (το σωστό, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ)’’, αυτός αγνοεί τη δόξα και τον πλούτο του Θεού.

Απεναντίας, όποιος διαβάζει και λέει, “Δεν γνωρίζω, άνθρωπος είμαι, αυτός δοξάζει τον Θεό. Σ’ έναν τέτοιον άνθρωπο κατοικεί ο πλούτος (της χάριτος) του Θεού, ανάλογα με τη δεκτικότητα του.

Μη θελήσεις να συζητήσεις τους λογισμούς σου με όλους, παρά μόνο με τους πνευματικούς σου πατέρες, για να μην προξενήσεις λύπη στην καρδιά σου.

Πρόσεχε τα λόγια σου, για να σε τιμά ο πλησίον

Δίδαξε τη γλώσσα σου να λέει με επίγνωση τα λόγια του Θεού, και το ψέμα θα φύγει μακριά σου. Η αγάπη του επαίνου των ανθρώπων γεννά το ψέμα, ενώ η ταπεινή αποφυγή του αυξάνει τον φόβο του Θεού μέσα στην καρδιά.

Μη θελήσεις να γίνεις φίλος των ενδόξων του κόσμου, για να μην ατονήσει μέσα σου η δόξα του Θεού.


Αββάς Αμμωνάς. Διηγήσεις – Επιστολές – Διδασκαλίες. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής, 2015. Έκδοση έκτη, αναθεωρημένη.

Σχολιάστε

Σχολιάστε