Φιλέας Θμουέως. (Phileas Thmuitanus, PG 10).

Μπορείτε να διαβάσετε ή να αποθηκεύσετε τα έργα του Φιλέως Θμουέως, (σε μορφή .pdf), στους παρακάτω συνδέσμους. Η ψηφιακή παραγωγή των έργων, είναι τμήμα του ερευνητικού προγράμματος “Δρόμοι της Πίστης – Ψηφιακή Πατρολογία” που επιμελήθηκε το Εργαστήριο Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Tμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

—————————————————————————————————————————————

Ο Ιερομάρτυς Φιλέας επίσκοπος Θμουέως, έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Αφού σταδιοδρόμησε σε διάφορα πολιτικά αξιώματα και «εν τοις κατά φιλοσοφίαν λόγοις», θα χειροτονηθεί επίσκοπος στην Θμούη περί το 300 μ.Χ. Στον διωγμό του Διοκλητιανού θα συλληφθεί, ( το 304), και μετά από μερικούς μήνες θα θανατωθεί, αφού προέβαλε ισχυρή και επιμονή αντίσταση.

Έχει γράψει δύο επιστολές:

  • Προς Θμουΐτας, στην οποία αποτυπώνει τις συνθήκες κράτησής του, καταγράφει λεπτομερώς τα πολλά είδη βασανισμού-«αναδεικνύοντας το κείμενο σε σπουδαία πηγή της ιστορίας του μαρτυρίου»- και προβάλει παράλληλα τους μάρτυρες ως πρότυπα καρτερίας στα μαρτύρια, και
  • Προς τον Μελίτιον Λυκοπόλεως η οποία αν και φαίνεται να έχει συνταχθεί από τέσσερις αιγύπτιους επισκόπους,μεταξύ αυτών και τον Φιλέα, αυτός πρεπει να είναι ο συντάκτης της. Με αυτήν διαφωνούν για πράξεις και παραλλείψεις του σχετικά με την χειροτονία κληρικών εκτός των ορίων της επισκοπής του και επειδή δεν δεχόταν τους μετανοούντες πεπτωκότες. Στην λατινική απόδοσή της μας έχει σωθεί η πληροφορία πως ο Μελίτιος Λυκοπόλεως αγνόησε τις συστάσεις τους.
Σχολιάστε

Σχολιάστε