Πολυκράτης Εφέσου. (Polycrates Ephesinus, PG 05).

Μπορείτε να διαβάσετε ή να αποθηκεύσετε τα έργα του Πολυκράτου Εφέσου, (σε μορφή .pdf), στους παρακάτω συνδέσμους. Η ψηφιακή παραγωγή των έργων, είναι τμήμα του ερευνητικού προγράμματος “Δρόμοι της Πίστης – Ψηφιακή Πατρολογία” που επιμελήθηκε το Εργαστήριο Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Tμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πολυκράτης Εφέσου. (Polycrates Ephesinus, PG 05).

  • Fragmentum synodicae epistulae. Τεμάχιον συνοδικής επιστολής προς τον Βίκτωρα και την εκκλησία των Ρωμαίων. PG 05 (σελ. 1.357 – 1.361).

——————————————————————————————————————————————

Δεν γνωρίζουμε πότε και που γεννήθηκε. Πάντως καταγόταν από οικογένεια που είχε δώσει σημαντικό αριθμό, επτά, επισκόπων στην πόλη της Εφέσου. Πρέπει να ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Εφέσου περί το 190. Θα συμμετάσχει στην έριδα περί τον ακριβή χρόνο εορτασμού του Πάσχα, αν θα έπρεπε να εορτάζεται την 14η του Εβραϊκού μήνα Νισάν ή την επόμενη Κυριακή κι επομένως τι εορτάζεται: το ιουδαϊκό Πάσχα σε συνδυασμό με τα Πάθη και την Ανάσταση, ή η Ανάσταση του Χριστού αποκλειστικά; Ο Βίκτωρας Ρώμης θα ζητήσει από τον Πολυκράτη να συγκαλέσει σύνοδο των μικρασιατών επισκόπων, στην οποία θα γινόταν αποδεκτή η ρωμαϊκή παράδοση εορτασμού του Πάσχα και θα εγκαταλειπόταν η τοπική παράδοση (14 του μηνός Νισάν μαζί με το Εβραϊκό Πάσχα). Ο Πολυκράτης επικαλέστηκε την αποστολικότητα της παράδοσής τους, τονίζοντας και τη σχέση της Εφέσου με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Σχολιάστε

Σχολιάστε