Ο όσιος Ιωάννης ο φιλεύσπλαχνος.

Μπορείτε να διαβάσετε και υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου εδώ: «Ημείς μωροί δια Χριστόν». (Βίος και πολιτεία οσίων σαλών).


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΗ΄

Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΧΝΟΣ
(3 Σεπτεμβρίου του 1581)

Στο Ροστώφ, στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου, φυλάσσονται τα λείψανα του οσίου Ιωάννου του φιλεύσπλαχνου.

Κανένας δεν ξέρει πραγματικά, ποιος ήταν αυτός ο ευλογημένος Ιωάννης. Έφθασε στο Ροστώφ, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιβάν του τρομερού. Ήταν κι αυτός ένας νεοφώτιστος από τη δύση, όπως ο όσιος Προκόπιος του Ούστιουγκ.

Ο άγιος διάβαζε συνεχώς το ψαλτήρι και το είχε σχεδόν αποστηθίσει. Άρχισε την άσκηση της σαλότητας στο Ροστώφ και έζησε όλη του τη ζωή εκεί με μεγάλη στέρηση, στενοχώριες και διωγμούς τόσο από τους ανθρώπους όσο και από το διάβολο. Είναι γνωστό ότι ο πνευματικός πατέρας του ήταν ο π. Πέτρος της εκκλησίας των Αγίων Πάντων, γι’ αυτό και όταν κοιμήθηκε, θάφτηκε μετά από αίτημα του, κοντά στον πνευματικό του.

Σύντομα μετά από την κοίμηση του οσίου, πολλά θαύματα άρχισαν να γίνονται στον τάφο του. Ανάμεσα σε αυτούς που θεραπεύτηκαν ήταν και ο επίσκοπος του Ροστώφ, Κύριλλος. Ο ιεράρχης ήταν προχωρημένης ηλικίας, έχοντας παραλύσει από τα χέρια και τα πόδια, είχε καθηλωθεί σε μία καρέκλα. Μετά από ένθερμη προσευχή στον τάφο του οσίου Ιωάννου, ο επίσκοπος, μεταφέρθηκε στην εκκλησία και θεραπεύτηκε από τον όσιο τόσο αποτελεσματικά ώστε μπόρεσε να γυρίσει σπίτι του περπατώντας χωρίς να υποβαστάζεται από κάποιον.

Η μνήμη του οσίου Ιωάννη του φιλεύσπλαχνου γιορτάζεται κατά την ημέρα της κοίμησης του στις 3 Σεπτεμβρίου και επίσης στις 12 Νοεμβρίου, όπου είναι η επέτειος της μεταφοράς των λειψάνων του. Επονομάστηκε δε «φιλεύσπλαχνος» από την αφθονία των ιάσεων που γίνονται στον τάφο του.

Εκεί είναι ακουμπισμένα ένας ασημένιος σταυρός και ένα ψαλτήρι. Μάλιστα ο Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ, όταν έγινε μητροπολίτης στην ομώνυμη επαρχία το 1702, επειδή το ψαλτήρι είχε παλιώσει πολύ και πολλά χωρία έλλειπαν, το συμπλήρωσε και το τοποθέτησε πίσω στη λάρνακα.


«Ημείς μωροί δια Χριστόν». (Βίος και πολιτεία οσίων σαλών)
εκδ. Ιεράς Καλύβης, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Νέα Σκήτη, Αγίου όρους, 2006.


Σχολιάστε

Σχολιάστε