Ο όσιος Ανδρέας.

Μπορείτε να διαβάσετε και υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου εδώ: «Ημείς μωροί δια Χριστόν». (Βίος και πολιτεία οσίων σαλών).


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑ΄

Ο ΟΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
(10 Οκτωβρίου του 1760)

Ο όσιος Ανδρέας γεννήθηκε το 1638 στην πόλη Τράνς-Βόλγα. Μετά τον θάνατο των γονέων του έβαλε μετάνοια στον ηγούμενο Στέφανο της μονής της Αναστάσεως του Χριστού. Ο γέροντας τον ενεθάρρυνε να ακολουθήσει τον δρόμο της μακαρίας σαλότητας και ο όσιος Ανδρέας υπάκουσε, αρχίζοντας μία νέα ζωή ως δια Χριστόν σαλός.

Κάθε χρόνο, ο όσιος Ανδρέας επισκεπτόταν όλα τα γειτονικά μοναστήρια για να προσευχηθεί στις εκκλησίες τους. Περπατούσε χωρίς παπούτσια και ντυμένος με ελαφρύ κουρελιασμένο ρουχισμό ακόμη και το χειμώνα.

Μετά την κοίμηση του γέροντα του, ο άγιος μετακινήθηκε προς την πόλη Τότμα και εγκαταστάθηκε κοντά στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, η οποία βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Σουκχόνα. Εδώ συνέχισε τους αγώνες του.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της γήινης παρουσίας του, η χάρη της θεραπείας συνόδευε τον όσιο. Μια φορά το καταχείμωνο, ο άγιος περπατούσε χωρίς παπούτσια, όπως συνήθως, για να πάει σε μία εκκλησία πενήντα μίλια μακριά από την πόλη.

Στο δρόμο συνάντησε τον αρχηγό μιας τοπικής φυλής, ο οποίος υπέφερε από μία ασθένεια ματιών. Ο φύλαρχος γνώριζε από φήμες που είχε ακούσει για τον άγιο και τον παρακάλεσε να θεραπεύσει τα μάτια του. Ο όσιος γύρισε προς το μέρος του, τον κοίταξε και έφυγε μακριά. Ο φύλαρχος, όντας άνθρωπος με μεγάλη πίστη, έπλυνε τα μάτια του με το χιόνι επάνω στο οποίο ο ευλογημένος σαλός είχε σταθεί και θεραπεύθηκε αμέσως.

Όταν ο άγιος κατάλαβε ότι ερχόταν το τέλος της επίγειας ζωής του, έστειλε τον νεωκόρο της εκκλησίας της Αναστάσεως του Σωτήρος να φωνάξει τον εφημέριο. Ο ιερέας άκουσε την εξομολόγηση του και τον κοινώνησε. Ο όσιος προσευχήθηκε για μία στιγμή, και έπειτα είπε στον πρεσβύτερο: «Αδελφέ, ο χρόνος έφτασε για το χωρισμό της ψυχής από το σώμα».

Με δάκρυα ο π. Ιωάννης άναψε ένα κερί και έβαλε θυμίαμα. Ο ευλογημένος σαλός δίπλωσε τα χέρια του μπροστά στο στήθος και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Ενταφιάστηκε σύμφωνα με την επιθυμία του, κάτω από το καμπαναριό της Εκκλησίας του Σωτήρος Χριστού. Είχε ζήσει ως δια Χριστόν σαλός για δέκα περίπου χρόνια και κοιμήθηκε στα τριάντα πέντε του χρόνια, στις 10 Οκτωβρίου του 1673.

Μετά την ανακομιδή, τα αγιασμένα λείψανα του τοποθετήθηκαν στην Εκκλησία του Αναστάντος Χριστού,


«Ημείς μωροί δια Χριστόν». (Βίος και πολιτεία οσίων σαλών)
εκδ. Ιεράς Καλύβης, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Νέα Σκήτη, Αγίου όρους, 2006.


Σχολιάστε

Σχολιάστε