Ο Όσιος Βησσαρίων, ο δια Χριστόν σαλός.

Μπορείτε να διαβάσετε και υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου εδώ: «Ημείς μωροί δια Χριστόν». (Βίος και πολιτεία οσίων σαλών).


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄.

Ο ΟΣΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ
(6 Ιουνίου – 5ος αιώνας)

Ο όσιος ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή. Όταν κοιμήθηκαν οι γονείς του, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και έγινε μοναχός σε Σκήτη της Αιγύπτου, νηστεύοντας εξαντλητικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Εξαιτίας της ασκήσεως του εισήλθε και στο στάδιο της κατά Χριστόν σαλότητος. Πολλοί τον είδαν να περπατάει πάνω στον Νείλο ποταμό σαν να ήταν ξηρά. Ήταν πολύ ελεήμων και δεν κατέκρινε ποτέ.

Κάποτε, ένας μοναχός της σκήτης, εκδιώχθηκε από τους πατέρες, γιατί είχε αμαρτήσει. Τότε ο όσιος έφυγε μαζί του, λέγοντας ότι και αυτός ήταν αμαρτωλός.

Πήγαινε από χωριό σε χωριό, πόλη σε πόλη, σαν ένα πλοίο που διέσχιζε την έρημο. Δίδασκε τους άλλους με την σαλότητα του, με λόγια και έργα, τα οποία αντιλαμβάνονταν μόνο όσοι είχαν διάθεση σωτηρίας. Πέρασε την ζωή του χωρίς μέριμνες, έχοντας πάντα στραμμένο τον νου του στη μέλλουσα ζωή. Έπαιρνε ότι ο Θεός του παραχωρούσε και δεν ζητούσε περισσότερο από ότι ο Θεός του έδινε.

Ο γέροντας Βησσαρίων ο σαλός, κοιμήθηκε σε μεγάλη ηλικία κοντά στα τέλη του 5ου αιώνα.


«Ημείς μωροί δια Χριστόν». (Βίος και πολιτεία οσίων σαλών)
εκδ. Ιεράς Καλύβης, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Νέα Σκήτη, Αγίου όρους, 2006.


Σχολιάστε

Σχολιάστε