Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Αόρατος Πόλεμος. Κεφάλαιο ΙΑ΄. Μερικές σκέψεις, που παρακινούν την θέληση του ανθρώπου, να θέλει σε κάθε πράγμα την ευαρέστηση του Θεού.

Μπορείτε να διαβάσετε το υπόλοιπο βιβλίο εδώ :

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Αόρατος Πόλεμος.


ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ. ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Απόδοση στη νέα Ελληνική: Ιερομόναχος Βενέδικτος
Έκδοση Συνοδείας Σπυρίδωνος Ιερομονάχου,
Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος

* Σημ. μας: Το κείμενο έχει διορθωθεί


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄. Μερικές σκέψεις, που παρακινούν την θέληση του ανθρώπου, να θέλει σε κάθε πράγμα την ευαρέστηση του Θεού.

Για να παρακινήσεις τη θέληση σου με περισσότερη ευκολία, να θέλεις σε όλα την ευαρέστηση και τη δόξα του Θεού, θυμήσου συχνά, ότι αυτός πρωτύτερα με διαφόρους τρόπους σε τίμησε και σε αγάπησε· σε δημιούργησε από το τίποτα, κατ’ εικόνα και ομοίωση δική του και όλα τα άλλα κτίσματα τα έκανε στην δική σου υπηρεσία.

Σε λύτρωσε από τη σκλαβιά του διαβόλου, στέλνοντας όχι έναν Άγγελο, αλλά τον Υιό του τον Μονογενή για να σε εξαγοράσει, όχι με φθαρτή τιμή χρυσού και αργύρου, αλλά με το πολύτιμο αίμα του και θάνατο τον πιο πολύ βασανιστικό και άτιμο. Και πάλι μετά από αυτά, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, σε φυλάει από τους εχθρούς· πολεμάει για σένα με τη θεία του χάρη. Έχει ετοιμο για τροφή σου και προστασία σου, τον αγαπητό του Υιό στα άχραντα Μυστήρια.

Αυτό είναι ένα σημάδι μιας ανεκτίμητης τιμής και αγάπης, που έχει για σένα ο Θεός, τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πόση τιμή κάνει ένας τόσο μεγάλος Βασιλιάς στην μηδαμινότητα και ταλαιπωρία μας. Και αντίθετα, πόση τιμή και σεβασμό χρωστάμε να κάνουμε εμείς, στην τόσο σημαντική του μεγαλειότητα, ο οποίος έκανε για μας τόσα και τόσα θαυμάσια πράγματα.

Και εάν οι επίγειοι βασιλείς, όταν τιμώνται από ανθρώπους και τους πιο ασήμαντους και ευτελείς, είναι οφειλέτες να τους κάνουν την ανταπόδοση, πόσο περισσότερο πρέπει να κάνουμε εμείς οι μηδαμινοί στον υπέρτατο Βασιλιά του σύμπαντος, από τον οποίον είμαστε τόσο πολύ τιμημένοι και αγαπημένοι; Εκτός από αυτό που είπαμε, έχε πάντα στην θύμηση σου περισσότερο από κάθε άλλο, ότι, όπως είπαμε πριν, η θεία μεγαλειότητα από μόνη της είναι απείρως άξια να τιμάται και να υπηρετείται καθαρά από όλους κατά τον τρόπο που της αρέσει.

Σχολιάστε

2 Σχόλια

  1. Χαίρετε!

    Στην σημείωση εννοείτε ότι διορθώσατε την ηλεκτρονική μεταφορά του κειμένου ή ότι κάνατε διορθώσεις με βάσει αναθεωρημένη μετάφραση του ίδιου του π. Βενεδίκτου;

    Απάντηση
    • Η διόρθωση έχει γίνει στην μετάφραση του π. Βενέδικτου, για να πλησιάζει με περισσότερη ακρίβεια στο πρωτότυπο κείμενο.

      Παράδειγμα: Στον τίτλο του Δ΄ Κεφαλαίου ο π. Βενέδικτος γράφει »Πώς μπορεί να γνωρίσει κάποιος εάν εργάζεται με την μη εμπιστοσύνη στον εαυτό του…». Το πρωτότυπο γράφει »Πώς μπορεί να γνωρίσει κάποιος εάν εργάζεται με την απελπισία στον εαυτό του…»

      Στον πρόλογο γράφει »Γιατί διδάσκει αυτή… για τον αόρατο πόλεμο που γίνεται στο μυαλό…». Το πρωτότυπο γράφει »Γιατί διδάσκει αυτή…για τον νοητό και αόρατο πολεμο…»

      κλπ

      Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: