Παλαιά Διαθήκη. (Το πλήρες πρωτότυπο κείμενο).

Η μετάφραση των Εβδομήκοντα παρέχει το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης σε οποιαδήποτε γλώσσα.

 Είναι γραμμένη στην ελληνιστική κοινή γλώσσα. Η μετάφραση έγινε τον 3ο αιώνα π.Χ. από 72 δίγλωσσους Ιουδαίους. Συμβολίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία ως Ο’ (ο αριθμός εβδομήντα στον αλφαβητικό τρόπο αρίθμησης, δηλαδή «κατά τους εβδομήκοντα» απλοποίηση για να είναι ευμνημόνευτος ο αριθμός, αντί Οβ’) και στην αγγλική βιβλιογραφία ως LXX (ο αριθμός εβδομήντα στον λατινικό τρόπο αρίθμησης), ή αλλιώς Septuaginta.

Είναι πιο αυθεντική από την σημερινή εβραϊκή Βίβλο, η οποία μετά Χριστόν υπέστη ραββινικές αναθεωρήσεις, ενώ δεν διασώζεται στην πρωταρχική της μορφή. Την αυθεντικότητα και πιστότητα της Ελληνικής μετάφρασης των εβδομήκοντα την επιβεβαίωσαν και τα λεγόμενα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, (τα περισσότερα από τα οποία έχουν γραφεί μεταξύ του 150 προ Χριστού και του 50 μετά Χριστόν).

Το αρχαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Παλαιάς Διαθήκης στην εβραϊκή γλώσσα, είναι ο »κώδικας του Λένινγκραντ», του 11ου μ.Χ. αιώνα .

Την έκδοση των Εβδομήκοντα χρησιμοποιούσαν οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, και στην δική της ορολογία είχε διαμορφωθεί η σκέψη τους. Την έκδοση των Εβδομήκοντα χρησιμοποιούσαν επίσης οι μεταγενέστεροι Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας. Όλες οι Ορθόδοξες μη ελληνόφωνες Εκκλησίες και οι περισσότερες αλλόδοξες μετέφεραν την Παλαιά Διαθήκη στην γλώσσα τους από τους Εβδομήκοντα. Η μετάφραση αυτή θεωρείται από τους Ορθόδοξους λαούς θεόπνευστη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία περιλαμβάνει στον κανόνα της 49 βιβλία. Ο Εβραϊκός κανόνας της Παλαιάς Διαθήκης αποτελείται μόνο από 39 βιβλία (και πολλά από αυτά παραποιημένα και με πολύ μικρότερο περιεχόμενο), όσα έχουν και οι Προτεστάντες. Τέλος οι Καθολικοί έχουν 46.

=============================================================================================Το πλήρες κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης, είναι από την έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

=============================================================================================

Το πλήρες κείμενο της Καινής Διαθήκης, είναι από την ιστοσελίδα myriobiblos.gr

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: